15 dec. 2011

Gud existerar

Igår kväll kunde jag inte somna, jag låg och funderade på Gud. Varför jag grubblade över det är att jag pluggar filosofi och just nu är vi inne på hur världen skulle kunna vara beskaffad. En annan anledningen är att jag nyligen varit på två begravningar. Det var mina fastrar som gick bort, Asta och Lisa. De var tvillingar och det var endast ett par veckor mellan deras bortgång. Båda var troende och väldigt engagerade inom kyrkan och i välgörenhetsorganisationer. Asta jobbade som sjuksköterska i Afrika i många år. Hon levde spartanskt och ägde nästan ingenting utöver det mest nödvändiga. Hon skänkte så mycket hon kunde till bättre behövande. På hennes begravning fick vi reda på, av hennes missionsvänner, att hon hade betalat medlemsskapsavgift åt alla hennes fyra syskon, till en välgörenhetsorganisation för Indiens barn. Detta hade hon gjort under flera år utan att Pappa och hans systrar visste något. Vi kunde inget annat än le när vi hörde det här eftersom det var så typiskt henne -att hitta sätt på vilket hon kunde hjälpa andra. Både Asta och Lisa var otroligt hjälpsamma och generösa. Inspiration och energi till allt det goda som de gjorde, för sina medmänniskor, fick de via kyrkan, Jesus och Gud.
Nästan alla äldre stora Filosofer, så som Aristoteles, Descartes, Platon m.fl. drar slutsatsen att det i slutändan är Gud som står bakom vår existens. Men det är såklart ingen av dem, och heller inte någon senare filosof eller annan människa, som lyckats bevisa att Gud verkligen existerar i den "riktiga världen", alltså den världen som existerar utanför vårt medvetande. Men däremot existerar Gud som begrepp, och alla människor har en bild av Gud i sitt medvetande. Så oavsett om Gud existerar eller inte, ute i naturen eller den "verkliga världen", så existerar Gud hos väldigt många människor. Gud finns kanske hos alla(för även ateister har ju en bild av Gud). Att Gud existerar i medvetandet är på något sätt lika verkligt, eller har lika stor betydelse för oss, som att han/hon skulle existera i "naturen". För tänk vad Gud, Allah, och alla andra gudar och energier som finns i människors "världar" har påverkat mänskligheten.
Teckningen och texten är från ett hemlöst barn i New Dehli, Indien.


1 kommentar:

  1. Du är verkligen inne i filosoftänket, gillar! :) Det är ju en väldigt bra slutsats, att gud existerar eftersom han gör det i vårt medvetande, då blir det ju ganska ointressant om han gör det "på riktigt" eller inte?!

    SvaraRadera